Yumurtlama Tedavisi

Yumurtlama Tedavisi Nedir?

Kadınların yaklaşık %80’ninde yumurtlama ilaçları ile yumurtlama sağlanabilir. Normalde bir kadında her adet döneminde temel olarak hormonların yönettiği bazı karmaşık değişimler yaşanır.

Verilen ilaçlarla yumurtlamanın uyarılmasını, yumurtlama sayısının artırılmasını ve bu şekilde gebe kalma olasılığını yükseltme amaçlayan yöntemleri içerir ovülasyon indüksiyonu (yumurtlama tedavisi). Yumurtlamanın olmadığı veya düzensiz olduğu kadınlarda kullanılmasının yanında infertilite nedeni açıklanamayan hastalarda ya da erkeğe ait nedenlerle ortaya çıkan durumlarda da kullanılabilir.

Ovulasyon İndüksiyonu Nedir?

Ağızdan ilaçla ya da cilt altı uygulanan iğne tedavileri ile yapılan; yumurtlamayı artırmaya yönelik tedavi yöntemidir.

Ovulasyon İndüksiyonu Nasıl Uygulanır?

Ovulasyon indüksiyonunda diğer adı ile yumurtlama tedavilerinde kullanılan çok sayıda ilaç vardır. Bunlarda amaç önceden problemli olan ovulasyonu sağlamak, ovulasyonu düzenlemek ve sayısal olarak yumurtaların artması ile gebelik şansını yükseltmektir, fakat gebelik için sadece yumurta sayısı değil yumurta kalitesi de önemlidir, ovulasyon indüksiyonunda kullanılan ilaçlar; değişik dozlarda, farklı kombinasyonlarda diğer ilaçlarla birlikte ve değişen sürelerde uygulanır, olgun yumurtalar elde etmek için birtakım ilaçlar kombine olarak kullanılır. Her hastanın kişisel özelliklerine göre değişik ilaç rejimleri uygulanır, fakat çoğu rejimler aşağıda adı geçen ilaç gruplarını içerir.

Antiöstrojen etkili ilaçlar: Ağız yoluyla adetin belirlenmiş günlerinde kullanılır.

Hormon uyarıcı ilaçlar: Cilt altı veya kas içi enjeksiyon şeklinde kullanılır. Yumurta büyüme hızı vajinal ultrasonografi ile (Follikülometri) yakıninen izlenmeli, kan tetkikleri, kan hormon düzeyi takibi yapılmalı tedavide kısırlık sebebine göre, kişiye özel doz ayarlamasına gidilmelidir.

Sizi Arayalım

    Sık Sorulan Sorular

    Gebelik Şansı Ne Zaman Yüksektir?

    28 günde bir olan menstrüal döngüsü, düzenli adet gören bir kadında yumurtlama -adetin başlangıcını 1. gün kabul edersek; 12 ila 16. günleri arasında en yüksektir.

    Kadın Yumurtası Kaç mm de Çatlar?

    18-19 milimetrede kadın yumurtası çatlar.

    Doktora Sor

      Detaylı Bilgi & Randevu Almak İçin;

      0552 722 1 722