Rahim Anomalileri

Serviks (rahim ağzı) ve uterus (rahim) sağlı sollu yerleşmiş “müller kanallarının” orta hatta birleşmesinden ve kaynaşmasından embriyonik dönemde meydana gelir, rahimdeki anomalilerin bir bölümü bu birleşmenin hiç olmaması ya da birleşme ve kaynaşmanın yetersizliğinden kaynaklanan doğumsal anatomik bozukluklardır.

Çift rahim, çift serviks ya da çift vajina anomali olarak görülebilir.

Vajinada veya rahim içinde bölmeler (perdeler) de görülebilir (ör; uterus didelfis, uterin septum, vajinal septum gibi). Bu perdeler ya da bölme tam veya kısmi olabileceği gibi enine veya boyuna da olabilir.

Rahmin tek boynuzlu şekli (uterus unikornis), çift boynuzlu görünümü (uterus bikornis), rudimenter (gelişmemiş) boynuz görülebilir.

Bir kısım uterus (rahim) anormallikleri hafifse belirti vermeyebilirken, bazı durumlarda gebelik oluşumuna engel teşkil edecek düzeyde anomali şiddetli olabilir.

Sizi Arayalım

    Rahim anomalileri nelere sebep olabilir?

    • Hamile kalamama (kısırlık, infertilite)
    • Hamile kalıpta düşük yapma (abortus)
    • Tekrarlayan gebelik kayıpları
    • Erken doğum
    • Amniyon suyunun erken gelmesi (EMR, erken membran rüptürü)
    • Bebeğin doğumda baş ile değilde makad veya yan olarak gelmesi
    • Bebeğin rahim içinde ölümü gibi pek çok komplikasyonlara neden olabilir.

    Rahmin doğuştan anatomik problemleri olsa bile rahim içi hacmi bebeğin normal gelişimi için yeterli olan kadınlarda, doğuma kadar hiçbir problem çıkmayabilir.

    Vajinanın hiç bulunmadığı hallerde; tedavi bölgesindeki dokularda bir kanal açılarak bir vajina yapılmalıdır.

    Doğurganlığın etkilenmesi durumunda metroplasti (uterusun şeklinin ameliyatla düzeltilmesi) operasyonu yapılmalıdır, septum (bölme) varlığında, histeroskopi ile rezeksiyonu (çıkarılması) en etkili tedavi olacaktır.

    Doktora Sor

      Detaylı Bilgi & Randevu Almak İçin;

      0552 722 1 722

      FAYDALI BİLGİLER

      Kadın Hastalıkları