Kısırlık

Kısırlık Nedir?

Kısırlık bilgisi ve tedavisi; son 40 yılda giderek artan sayıda çiftin düşük doğurganlık probleminin üstesinden gelmesi amacıyla yardıma yönelmesini teşvik eden büyük gelişmelere yol açtı. Bundan böyle kısırlığın sebebini teşhis etmeye yardımcı olan ve sonunda çiftlere bebek sahibi olma hayallerini gerçekleştirme şansı tanıyan birçok seçenek söz konusudur.

Kısır ve yardıma başvuran çiftlerin birçoğu sonunda bebek sahibi olabiliyor ve Üremeye Yardımcı Tedaviler (ÜYTE) ile gebelik oranları normal yolla gebe kalan çiftlerin aylık gebelik oranını geçmektedir. Fakat bunun için tedaviyi tekrarlamak gerekebilir, bu nedenle ne kadar erken tedaviye gidilirse, gebelik şansı o kadar yükselir.

Çiftlerin gebe kalmasına, ferring, hormonal dengesizliklerini düzenlemek ve yumurtlamaya yardımcı olmak amacıyla, vücudun kendi hormonlarıyla benzer şekilde etki gösteren yüksek kaliteli ürünlerle yardımcı olunur.

Ä°nfertilite Hizmetleri

Infertilite kliniklerindeki prosedürler ve tedaviler, başlıca 4’e ayrılabilir:

  • Hormonal tedavi (ovülasyon indüksiyonunu içerir)
  • Yapay döllenme (artifisiyel inseminasyon) prosedürleri
  • Cerrahi giriÅŸimler
  • Ãœremeye Yardımcı Tedaviler (ÃœYTE)

Kısırlık vakalarının %85 – 90’ında, ilaçla tedavi veya cerrahi operasyon gibi değişik yöntemler kullanılmaktadır.  Bu noktada infertilite uzmanı, önce, bir çiftin kısırlık nedenine uyan, en basit tedaviye başlayacak, birkaç kere denenmesine rağmen gebeliğin elde edilememesi durumunda diğer bir yöntemi seçecektir.

Ovülasyon Indüksiyonu (OI): Hem kendi başına bir tedavi olarak, hem de yapay döllenme (aşılama) ile veya tüp bebek (TB) benzeri bir Üremeye Yardımcı Tedaviler (ÜYTE) ile birlikte kullanılabilir.

Kadınlarda adet döngüsü seyrek veya düzensiz olan veya menstrüel siklusu polikistik over hastalıklarına bağlı olarak durursa, ovülasyonu harekete geçirmek için geleneksel antiöstrojen olarak klomifen ve tamoksifen kullanılır.

Birçok kadında başarılı olduğu görülse de çoklu gebelik riski taşırken n; bunlar, hipotalamusu kadının östrojen seviyelerinin düşük olduğuna inandırarak, gonadotropinlerin salgılanmasının artırılmasını sağlar…

Hormonal Tedavi: Vücudun doğal yollarla ürettiği hormonların yerine geçen veya artıran gonadotropin tedavisinden; klomifene yanıt vermeyen ya da hipofiz bezinin aktif çalışmamasına bağlı hormonal dengesizlikleri bulunan ve ovülasyon olmayan kadınlar yararlanabilir, gonadotropin tedavisi, aynı zamanda, SD dahil tüm yardımcı gebelik prosedürlerini ‘süperovülasyon’u harekete geçirmekte de kullanılır.

İnsan menopozal gonadotropin sınıfında bulunan Ferring’in menotropin içeren ürünlerinde olduğu şekilde; folikül uyarıcı hormon faaliyeti (FSH) ve luteinizan hormon faaliyeti (LH) ile kombine tedavi, süperovülasyon tedavisi yani yumurtlamanın sağlanması ve çok yumurta edilmesinde kullanılır.

Gonadotropinin diğer tedavi seçenekleri, ürofollitropin ve follitropin gibi FSH ürünleri ve insan koryonik gonadotropini içerir.

Yapay Döllenme (artifisiyel inseminasyon): Genelde; düşük sperm sayısı, azalmış yoğunluk veya sperm hareketliliğine bağlı kısırlık görülen vakalarla, kadının sperme zarar verici bir serviks mukusuna sahip olduğu ya da sperme karşı antikor ürettiği durumlarda kullanılabilir.

Rahim içi inseminasyon (aşılama) SD’nin en yaygın formudur, sperm toplanır, işlenir, yıkanır ve tekrar rahime, serviks kanalına ya da vajinaya yerleştirilir…

Cerrahi: Kadın ya da erkek üreme sistemlerindeki anatomik anormallikleri gidermek için cerrahi müdahale kullanılabilirken; bu işlem kadında, önceki enfeksiyonlardan kalma hasarlı dokuyu almaktan, endometriyoz veya fibroidlere kadar birçok problemin giderilmesi için yapılır.

Sizi Arayalım

    Üremeye Yardımcı Tedaviler

    Döllenmeye ve implantasyona yardımcı olmak amacıyla, spermin mikro-manipülasyonu dahil birçok ileri prosedürü kapsayan genel bir terimdir ÜYTE, prosedürlerin ortak bir noktası şudur hepsi, ‘süperovülasyon’ olarak da tanımlanan, overlerin hormonal olarak uyarılmasıyla gerçekleştirilen çoklu olgun yumurta (oositler) toplanmasını gerekli kılar.

    Başlıca ÜYTE prosedürleri şunlardır:

    • Ä°n vitro fertilizasyon (Tüp bebek, IVF)
    • Ä°ntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI)
    • Blastosist transferi (BT)

    In Vitro Fertilizasyon (Tüp bebek, IVF): Grubundaki ilk ve en iyi bilinen prosedürdür ÜYTE, artan başarı oranı, tüp hastalığı ve endometriyozu olan veya sperme karşı antikor üreten kadınlarda ve açıklanamayan kısırlık vakalarında sıklıkla kullanıldığı anlamına gelmektedir. İyi spermlerin belirlenmesini ve kullanılmasını sağladığı için spermin kalitesinden kuşkulanılan durumlarda da kullanılmaktadır.

    Prosedürün 4 aşaması söz konusudur: Bunlar, olgunlaşmış yumurta üretmesi ve yumurtlaması için overlerin uyarılması, overlerden yumurtaların toplanması, genç embriyolar elde etmek için yumurtaların vücut dışında döllenmesi ve embriyoların rahim içine yerleştirilmesidir.

    Intrasitoplazik Sperm Enjeksiyonu (ICSI): Spermin kalitesinde veya oosite girme ve tutunma becerisinde bozukluklar olması durumunda kullanılması söz konusudur, bir mikro-manipülasyon tekniğidir.

    Yumurtanın rahime yerleştirilmeden önce döllenmesini sağladığından, diğer teknikler sonuç vermediği zaman da kullanılır, seçilmiş bir spermin olgun yumurtanın içine enjeksiyonu ile gerçekleşir.

    Blastosist Transferi (BT): Embriyonun vücudun dışında daha uzun süre gelişmesi blastosist transferinde beklenen bir durumdur.

    Embriyo genelde 5 veya 6 gün kadar beklenebilir, bu evrede yerleştirme, gebeliği sağlama oranlarını yükseltebilir.

    Doktora Sor

      Detaylı Bilgi & Randevu Almak İçin;

      0552 722 1 722

      FAYDALI BÄ°LGÄ°LER

      Kadın Hastalıkları