Jinekolojik Kanserler

Jinekolojik Kanserlerin Tarama ve Tanı Testleri

Jinekolojik kanserler, rahim (endometriyum), rahim ağzı (serviks), yumurtalık (over) ile dış genital organ (vulva ve vajen) kanserleri olarak adlandırılmaktadır.

Rahim (Endometriyum) Kanseri

Genellikle 50-60 yaş grubunun hastalığıdır rahim kanseri (endometriyum). Sıklıkla şeker hastalarında, doğum yapmamış ve şişman kadınlarda görülür, adet düzeninin bozulması ya da menopozdan sonraki dönemdeki vajinal kanama, en belirgin bulgudur. Jinekolojik muayene ve beraberindeki ultrasonografi, rahim kanseri tanısı için yapılması gereklidir, kesin tanı için ise rahmin içinden doku alınarak patolojik inceleme yapılmalıdır.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri

Kadınlarda rahim ağzı kanseri, yıllarda yoğun görülen bir hastalıktır, ‘serviks’ denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür.

Rahim ağzının yüzeyinde hücre tabakasının anormal hücrelere dönüşmesiyle ‘kanser öncülleri’ denilebilecek hücreler belirir kanser öncülleri, erken saptanıp tedavi edilmediklerinde, rahim ağzı kanserine dönüşebilir, özetle oluşumu bu şekildedir…

Kadınların cinsel ilişkiye başladıktan sonra her yıl, PAP smear testi yaptırmalarını öneriyoruz, çünkü hastalığın oluşum nedeni cinsel ilişkidir.

PAP smear testi, (Papanicolaou testi olarak da bilinir) rahim ağzındaki anormal hücrelerin; prekanseröz yapılara veya rahim ağzı kanserine dönüşmeden erken tanı konulmasına yardımcı oluyor.

Sizi Arayalım

    Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

    • Vajinal kanama
    • Beklenmeyen anormal kokulu vajinal akıntı
    • Pelvik aÄŸrı
    • Cinsel iliÅŸki sırasında aÄŸrı veya lekelenme
    • Ä°drar problemleri
    • Bacaklarda ÅŸiÅŸme

    Nasıl Teşhis Ediyoruz?

    PAP Smear Testi

    Günümüzde düzenli PAP smear taramalarıyla rahim aÄŸzı kanserinden ölümler yüzde 70 oranında engellenebiliyor, vajinal sürüntüden alınan örneÄŸi, patolojiye gönderiyoruz. PAP smear taramalarıyla hücrelerdeki normal- anormal hücre ayrımı gerçekleÅŸtiriliyor…

    Kolposkopi

    Kolpokopi, gözden kaçabilecek lezyonların doğrudan gözlenmesini sağlayan bir alet, bu optik alet yardımıyla rahim ağzı 6-40 kez büyütülebilir.

    Rahmi Ağzı (Serviks) Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

    1. HPV aşısı yaptırılmalı
    2. Düzenli olarak PAP smear testine devam edilmeli
    3. Cinsel ilişkide prezervatif kullanılmalı
    4. Genital hijyene dikkat edilmeli

    NOT: Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi HPV ve Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri yazımızda bulabilirsiniz.

    Yumurtalık (Over) Kanseri

    Kadın sağlığını ve yaşamını ciddi olarak tehdit eden, her yaşta görülebilen yumurtalık kanseri (over) çok önemli bir hastalıktır. Kadın genital organı kanserleri arasında en öldürücü olanıdır. Diğer jinekolojik kanserlerle kıyaslandığında, erken dönemdeki yumurtalık kanserleri hemen hiçbir ön belirti vermediğinden genellikle tanıda gecikme olabilmektedir, bu nedenle rutin jinekolojik USG erken tanıda önem arz etmektedir.

    Meme Kanseri

    Meme kanserine her 8-10 kadından birinde rastlanıyor.  Erken tanı konulduğunda meme kanserinden kurtulma olasılığı %96’dır, ancak çok az kişi risk altında olduğunu anlayabiliyor.

    Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

    • Memede aÄŸrısız bir kitle hissedilmesi
    • Bazıları göğüste aÄŸrı hissedebilir
    • Göğüste geçici olmayan deÄŸiÅŸimler
    • Göğüs ucunun hassaslaÅŸması, akıntı

    Nasıl Teşhis Ediyoruz

    Önerimiz doktor kontrolüne en az 3 yılda bir doktor kontrolüne gitmenizdir bu kontroller 40 yaşından sonra ise yılda bir kez olmalı; 40 yaşından itibaren de yıllık mamografi ile erken tanı koyabiliyoruz.

    Bunun yanında kendi aylık muayenenizi de yapmanızı öneriyoruz çünkü bu da erken tanı açısından oldukça önemli.

    Doktora Sor

      Detaylı Bilgi & Randevu Almak İçin;

      0552 722 1 722