HPV

HPV Nedir?

HPV,  insanlarda oldukça yaygın olarak bulunan ve çoğu kişide bir soruna yol açmasa da bazı kişilerde genital siğil, bazı tipleri de direk rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir.

Genital bölge teması, anal, vajinal veya oral seks, genital bölgeye temas eden havlu veya eşyalar ile de bulaşabilir.

Semptomlar Nelerdir?

Çoğu HPV virüsü enfekte kişide herhangi bir semptom olmaz. HPV ile enfekte olan kişilerin yüzde doksanında enfeksiyon 2 yıl içinde geriler. Ancak bazı HPV tipleri sağlık sorunlarına yol açabilir.

  • Genital siÄŸiller yaygın olarak görülür.
  • Serviks kanseri (en sık görülen)
  • Anal, vulva ve vajinal kanser
  • Bazı baÅŸ ve boyun kanserleri

Tanı Nasıl Konulur?

HPV testi, smear testi gibi rahim ağzından alınır. HPV tanısı için bir kan testi yoktur. Tarama sırasında serviksten küçük bir hücre örneği alınır ve HPV açısından test edilir.

30-65 yaş kadınlarda hatta son yıllarda genç popülasyonda da tarama rutini yapılmalıdır çünkü her 3 kadından biri HPV çıkabilmektedir.

Tedavisi Nedir?

HPV bir virüs olduğu için tedavisi ilaç tedavisidir.

Bağışıklığı yüksek tutmak önemlidir. Bağışıklığı güçlendirmek ve HPV endikasyonu için otoimmun bazlı ilaçlar mevcuttur.

Aşı uygulaması kısmen virüsü yenmede etkili olabilir.

HPV Aşısı Nedir?

HPV aşıları bivalan aşı ve kuadrivalan aşıdır.

Bivalan aşı : Kansere en sık sebep olan HPV tip 16 ve 18’e karşı koruyuculuk sağlar.

Kuadrivalan aşı : HPV tip 16 ve 18’in yanı sıra genital siğillere en sık sebep olan HPV tipleri 6 ve 11’e karşı da koruyuculuk sağlar.

Kuadrivalan aşı en önemli aşıdır (GARDASIL 9) FDA tarafından onaylanmış olup hem kız hem de erkek çocuklara uygulanabilen bir aşıdır. Kız çocuklarında henüz virüsle karşılaşmadan önce yapılması önerilir.

Aynı zamanda bu aşı, vajinal kanser ve vulva kanserine karşı da koruyucudur. Üstelik HPV aşısı hem erkeklerde hem de kadınlarda genital siğilleri, anal kanserleri, ağız kanserlerini, baş ve boyun kanserlerini önler.

Sizi Arayalım

    Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır?

    9-12 yaş en uygun yaş grubudur.  2 doz uygulanır.

    15 yaş sonrasında aşı 3 doz uygulanmaktadır. Birer ay arayla 2 doz uygulaması yapıldıktan 6 ay sonra 3. Doz uygulanmalıdır.

    Gebelikte HPV Aşısı Uygulanabilir Mi?

    Gebelikte yapılması önerilmez.

    Cinsel Aktif Kadınlar Aşıdan Yarar Görür Mü?

    Aşı mevcut HPV virüsü varsa etki etmez ama bağışıklığı güçlendirip virüsü vücuttan atmak için faydalıdır. Özellikle yüksek risk gruplu virüse sahipse aşıyı mutlaka öneriririz.

    HPV Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

    Yapılan birçok çalışmada HPV aşısı güvenilir bulunmuştur. Bildirilen yan etkiler oldukça hafiftir. HPV aşısının en sık görülen yan etkisi aşı yapılan bölgede ağrı, kızarıklık ve şişliktir. Bazen aşıdan sonra baş dönmesi ve bayılma görülebilir.

    Doktora Sor

      Detaylı Bilgi & Randevu Almak İçin;

      0552 722 1 722

      Son Güncellenme Tarihi: 14 Ağustos 2024 Saat: 16:24