Gebelik Takibi

Gebelik takibi tanı konulduğu anda başlar,  amacı gebelik süresince anne sağlığını korumak ve bebeğin sağlıkla dünyaya gelmesini sağlamaktır, tanıdan  yaklaşık iki hafta kadar sonra kan ve idrar testleriyle gebelik kesesi ultrason ile görülebilir. 1-2 hafta kadar sonra da vajinal ultrasonla bebeğin kalp  atışları tespit edilir, ardından da annenin genel durumunu belirlemek açısından kan ve idrar testleri yapılır. Şeker hastalığı, tiroid rahatsızlığı ve kan uyuşmazlığı için risk olup olmadığı belirlenir. Bu dönemde, gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığına bakılarak, dış gebelik olup olmadığı belirlenir peşine de annenin genel durumunu tespit için kan ve idrar testleri gerçekleştirilir.

Gebelikte haftalık kontroller:

Bebeğin 10-14. haftalarda ultrasonla bebeğin ense kalınlığına bakılıp ikili tarama testi yapılarak, down sendromu gibi hastalıklar erken teşhis edilebilir.

Gebeden 16-18. haftalarda, üçlü tarama testi istenerek, bebek ultrasonla değerlendirilir, üçlü tarama testi yüksek çıkarsa; tanıyı kesinleştirme açısından amniyosentez  gerçekleştirilir. Amniyosentez, bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan iğneyle örnek almaktır, tecrübeli bir elde amniyosentezin riski düşüktür.

Sizi Arayalım

    Bebeğin organ gelişimi  20-24. haftalarda, büyük oranda tamamlanmış olduğundan, ayrıntılı ultrasonografi  istenir ve radyolog tarafından gerçekleştirilen ultrasonda, bebekteki  tüm anormalliklere dikkat edilir.

    Gebeliğe bağlı şeker hastalığını belirlemek için 24-28. haftalarda, şeker yükleme testi yapılır, gebelik şeker hastalığı, “gestasyonel diyabet” olarak isimlendirilir, bebek açısından risk oluşturur, şeker yükleme testi bozuk çıkan gebelere uygun diyet verilir.

    28. Haftada kan uyuşmazlığı olan gebelere kan uyuşmazlığı iğnesi vurulur.

    Bebeğin ultrasonla izlenmesi  28-36. haftalar arasında sürdürülür, annede idrar yolu enfeksiyonuna bakılır, annenin kilosu izlenir.

    Kadın doğum uzmanı,  36. haftadan sonra, doğum şeklini tespit eder, normal doğuma engel bir durum söz konusuysa sezaryen planlanır. NST testi bebeğin durumunu değerlendirmek açısından yapılır, 36. haftadan itibaren, haftada bir yapılan NST testleri, 40. haftadan sonra, 2-3 günde bir yapılır, son haftalarda bebeğin suyu (amnios mayi) oranı ultrasonla ölçülür.

    Gebe 2-3 günde bir görülmesine ve 40. haftadan  sonra doğum başlamazsa,  hastaneye yatırılır ve doğumu başlatacak ilaçlar verilir.

    Doktora Sor

      Detaylı Bilgi & Randevu Almak İçin;

      0552 722 1 722

      FAYDALI BİLGİLER

      Gebelik Takibi & Doğum

      Son Güncellenme Tarihi: 27 Şubat 2024 Saat: 17:39