Epidural Doğum

Epidural Doğum

Epidural blok yöntemlerine, hem spontan vajinal yolla doğumda hem de vajinal yolla doğuma ardımcı operasyonlarda ağrı şikayetinin tedavisi açısından başvurulur, bunun yanında sezaryen ile yapılan doğumlarda da başvurulan yaygın bir yöntemdir. Epidural blok uygulaması için öncelikle bel bölgesinde omurganın içine bir kateter konulması gerekmektedir, bu işlem genelde anne adayı yan şekilde uzanmışken ya da otururken uygulanır, ancak bu pozisyonlarda omurganızın düz olması açısından bacaklarınızı karnınıza doğru çekmeniz gerekir bu kateter yöntem, anne adayına nispeten kolay pozisyon verilebilecek, şiddetli ağrıların henüz gelişmediği dönemde yapılmalıdır.

Kateter girişi yapılacak uygun bölge seçildikten sonra, cilt yüzeyi antisptik solüsyonlarla temizlenir ve işlem anında ağrı duyulmaması için lokal anestezi uygulanır, daha sonra da kateterin ilerleteceği iğne ile giriş giriş yapılıp o bölgenin kontrolünün sağlanmasının ardından kateter iğnenin içerisinden ilerletilerek iğne çıkarılır.Peşinden kateter sabitlenip ilaç uygulaması için hazırlanır, ilaç uygulamalarına da genelde ağrıların düzenli, şiddetin giderek arttığı doğumun birinci evresinde; genellikle 4 cm ve üzeri rahim ağzı açıklığında yapılır. Çoğu kadın, epidural iğnenin batırılışını, bir baskı ve iteleme olarak tanımlar, bazen bu iğne bir sinire dokundurularak yapılır, bu olduğunda bacağınızda sıçrama diye tabir edilen hareketler, elektriklenme veya bir ağrı duyabilirsiniz, bu normaldir felç olduğunuz anlamına gelmez.

Doğum sırasında epidural anestezinin etkisi: Epidural blok uygulamasının etkisi, ilaç kombinasyonlarına ve ne kadar uzun süreceği doğum esnasındaki nedenlere bağlı olarak değişkenlik gösterir; genellikle anne adayının kasılmaları duyması ama acı hissinin ortadan kaldırılmasıdır, epidural blok doğum ağrılarının daha dayanılabilir duruma gelmesini sağlar.

Doğum sonrası: Doğumdan sonra bant ve sonda çıkarılır, epidural kateter sezaryenle doğumda kullanılmak için yerleştirilmişse ameliyat sonrası birinci güne kadar yerinde bırakılarak, ağrı tedavisi için ilaç verilir. Sezaryen öncesi yapılan epidural kateterde birkaç saat bacaklarda uyuşukluk hissi olabilir. Bunun yanında bacaklarda güçsüzlük ve sırt ağrısı da mümkündür.

Epidural anesteziyle doğumun riskleri: Epidural anestezi sırasında, omuriliğin içinde olduğu zarın Dura (dış tarafının) iğneyle delinmesi üzerine omuriliğin etrafındaki sıvı dışarı kaçabilir, bu zar kendini tamir edene kadar 15 gün boyunca baş ağrısı olabilir. Kişi yatar pozisyonda rahatlar, otururken ağrı artar. Bunun görülme riski uzman ellerde yüzde 0,5 ila 1 arasıdır. Bunun yanında riski oldukça düşük olmakla birlikte ayaklarda geçici, kalıcı felçler ya da işlem bölgesinde birtakım komplikasyonlar meydana gelebilir. Hekiminiz bunlara yol açabilecek sağlık risklerinizi değerlendirerek, bunu minimumda tutacaktır.

Sizi Arayalım

    Herkes Epidural Doğum Yapabilir Mi?

    Risk oluşturan durumlarda doğum sırasında ağrının tedavisinde epidural kateter yöntem kullanılamaz.

    Epidural Doğum Ne Zaman Yaptırılabilir?

    Bazı hekimler, yalnızca belli noktadan sonra gerekli gördüklerinde, epidural doğum önerirler ki bu doğumun yavaşlamaması ve gerçekleşmesini sağlamak içindir. Bunun yanında bazı komplikasyon risklerinin oluşumunu da engelleyebilir.

    Epidural Doğumun Avantajları Nelerdir?

    Epidural yöntem, normal doğumun ağrı duymadan gerçekleştirilmesidir, bu teknikte doğum ağrılarının hafifletilmesi, bebeğin ve annenin sağlığını olumlu yönde etkiler ve doğumun konforunu yükseltir. Doğum sürecinde anne yorulmadığı, ağrı duymadığı için çok rahat ıkınabilir, doğuma aktif olarak katılabilir; anne bebeğini doğurduğunda uyanık ve ağrısız olduğundan o güzel anın tadını çıkarır, sonrasında da kısa sürede bebeğiyle ilgilenebilecek, emzirebilecek duruma gelir. Bu teknikte fazla ilaç uygulanmadığından anne ve bebeğe olumsuz etki oldukça azdır, fakat nadir de olsa doğum sürecinin uzamasına neden olabilir.

    Epidural Anestezinin Özellikleri Nedir?

    • Epidural anestezi, normal doğum sırasında son derece etkili bir ağrı kontrolü sağlar ve tüm doğum süreci boyunca uygulanabilir.
    • Uzun süren doğumlarda annenin dinlenebilmesine ve doğum anında güçlü şekilde ıkınabilmek için gerekli enerjiyi depolayabilmesine yardımcı olur.
    • Doğumun olumsuz taraflarını devre dışı bırakarak annenin pozitif bir doğum deneyimi yaşamasını mümkün kılar.
    • Anne, epidural anestezi sayesinde tüm doğum sürecinde aktif rol alabilir ve doğumun her anına tanıklık edebilir.
    • Sistemik anestezi ilaçlarının aksine, bebeğe sadece çok küçük dozda ilaç aktarılır. Epidural doğum hem anne hem de bebek için son derece güvenli bir yöntemdir.
    • Epidural anestezi uygulaması acil durumlarda normal doğumdan kolaylıkla sezaryene geçiş yapılabilmesini sağlar.
    • Doğum sonrası annenin daha kolay toparlanabilmesi ve bebeğiyle hemen ilgilenebilmesi de epidural doğum sayesinde mümkündür.

    Doktora Sor

      Detaylı Bilgi & Randevu Almak İçin;

      0552 722 1 722