Endometrial Hiperplazi

Endometrial Hiperplazi Nedir?

Rahim duvarının (endometrium) normalden fazla kalınlaşmasıdır endometrial hiperplazi. Kanser olduğunuz anlamına gelmez, fakat tedavi edilmezse kansere yol açabilir bu nedenle bazı kadınlar hiperplazi için yüksek risk taşır.

Kimler Risk Altındadır?

  • Menopoz öncesi dönem
  • Aylık adet döneminin gecikmelerle olması
  • ÅžiÅŸmanlık
  • Åžeker hastalığı
  • Polikistik over sendromu
  • Progesteronla karşılanmamış uzun dönem östrojen kullanımı

Anormal vajinal kanama, hiperplazinin en sık belirtisidir.

Risk faktörlerinden biriyle beraber anormal vajinal kanama endometrial hiperplazi açısından değerlendirilmelidir.

Östrojen ve progesteron denen rahim duvarı, kadınlık hormonlarının etkisi altındadır, normal adet dönemi 28 gün kabul edildiğinde; ilk 14 günü östrojen hormonunun etkisiyle rahim duvarı kalınlaşmaya başlar ve 14. günün sonunda ovulasyon (yumurtlama) gerçekleşir.  Bu dönemin sonunda gebelik oluşmazsa; son 14 gün progesteron hormonunun etkisinde kalır ve bu hormonun düzeyi azalarak da normal adet görülmüş olur.

Östrojen etkisi progesteron hormonu ile karşılanmazsa eğer anormal rahim duvarı kalınlaşması olur buna endometrial hiperplazi de denir.  Bu durum kanama progesteron hormonu etkisiyle değil, östrojenle aşırı kalınlaşmış rahim duvarının dökülmesiyle meydana gelmektedir. Bazı hiperplazilerde hücreler anormal yapı gösterebilir, buna atipik endometrial hiperplazi denir ve rahim kanserine yol açabilir.

Sizi Arayalım

    Tanı Nasıl Konur?

    terus duvar kalınlığı ile vajinal ultrason milimetrik olarak ölçülür.

    Biyopsi

    Patolojik incelemeden sonra rahim içinden ince dar bir tüp (pıpel) yardımı ile parça alma işlemidir.

    Dilatasyon ve Kürtaj

    Bu uygulamada önce rahim ağzı genişletilir ve küret olarak adlandırılan özel bir aletle, rahim duvarından örnek doku alınır ve alınan doku patolojisi incelenir.

    Histeroskopi

    Rahim içine, ışıklı ince boru şeklinde bir aletle girilir ve şüpheli alanlardan görerek örnek alınıp  patolojiye gönderilir, bu işlem sırasında dilatasyon ve kürtaj da yapılır.

    Tedavi

    Yüksek oranda ilaç tedavisi (progesteron) ile tedavi edilebilen bir durumdur endometrial hiperplazi. Tedavinin dozu ve uzunluğu; hastaya göre değişkenlik göstermekle birlikte doktorunuz  uygun tedavi planını size sunacaktır, tedavi sonunda tekrar endometrial biyopsi gerekebilir,  problem devam ediyorsa diğer tedavi seçeneklerine (diğer ilaçlar veya cerrahi) baş vurulabilir.  Rahim alınması ameliyatı, çocuk isteği olmayan ve biyopsi sonucu atipik hiperplazi hastaları için bir seçenektir.

    Endometrial Hiperplaziden Korunma

    Menopoz dönemindeki östrojen içeren ilaçların etkilerinin, progesteron hormonu tedavisiyle karşılanması, endometrial hiperplazi ve kanser riskini azaltır.

    Düzenli adet görmüyorsanız (adet aralıklarınız uzunsa) eğer, rahim duvarının aşırı kalınlaşmasını önlemek için progesteron verilmesi, riski azaltır.

    Varsa  kilo fazlalığı kilo vermek; tedaviye yardımcı olur.

    Doktora Sor

      Detaylı Bilgi & Randevu Almak İçin;

      0552 722 1 722

      Son Güncellenme Tarihi: 27 Şubat 2024 Saat: 17:20