Doğal Doğum Nedir? Nasıl Gerçekleşir?
Doğal doğum aslında doğumun kendisidir. Yani normal doğumdur. Doğum, kendi akışında bedenin gebeliği sona erdirme çabasıdır. Hastalık ya da patoloji değildir. Doğum normalde müdahalesiz, kendi kendine başlar ve vücudun kendi seyrinde tamamlanır. Biz de tıbbi koşullar gerçekleşmişse doğal doğumu tercih ediyoruz.
Burada yapılması gereken, süreci doğru şekilde izlemek, yaratılan ambiyansta anne ve bebeğinin fiziksel ve duygusal olarak desteklenmelerini sağlamaktır. Böylece hiç bir müdahaleye maruz kalmayan anne, bebeğini tüm doğal hormonlarının etkisi altında doğurur ve bebeği ile güçlü bir bağ kurabilir. Biz de, sevgi ve coşku dolu bu doğum ve sonrasında anne ile bebeğinin buluşması için yılların tecrübesi ile sizler için en ideal şartları oluşturuyoruz.
Hamileler Psikolojik ve Fizyolojik Olarak Nasıl Hazırlanmalı?
- Normal doğuma hazırlanmak için doğumdan korkutmayan bir doğuma hazırlık kursuna gitmek önemlidir. Doğuma hazırlık eğitiminde doğumun aşamaları, bu aşamalarda anneye düşen görevler, nefes çalışmaları, bedensel hazırlıklar, gevşeme yöntemleri, ilaç harici ağrıyı kesecek yöntemler anlatılır. Kısacası bir doğuma hazırlık kursuna gitmenizi altını çizerek tavsiye ederim
- Hamile platesi gibi uygun egzersiz programlarına katılmak bedeni doğuma hazırlamak
- Doğum sırasın da ebe desteği almak.
- Anne adaylarının hamilelikleri boyunca kulaklarını, çevresinden gelebilecek korkutucu doğum hikayelerinden uzak tutması iyi bir başlangıç olacaktır.
Korku gerginliği, gerginlikte ağrıyı getirir. Anne ne kadar rahat olursa o kadar doğal doğum ihtimali artacaktır. Anne adayının ilaç dışı rahatlama tekniklerini, yani nefes egzersizleri, masajlar, gevşeme vb. öğrenmesi hem doğum sırasında hem de öncesinde rahatlamasına yardımcı olur.
Normal doğum; anne adayının doğumda kendini rahatlatarak korkularından arınmasını ve ağrısız bir doğum yapmasını hedefleyen bir doğumdur.
Sizi Arayalım
Normal Doğuma Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğumun ve öncesindeki sürecin sağlıklı yürüyebilmesi hem sizin açınızdan hem de doğacak bebeğiniz açısından hayati önem arz etmektedir. Bu yüzden gelin bu süreçte dikkat edilmesi gerekenlere beraberce göz atalım.
1.Güven
Güven doğal doğumdaki en önemli husustur. Anne adayı doktoruna, bedenine, kendisine destek verecek çevresine ve doğacak bebeğine güven içinde olmalıdır. Merak etmeyin normal sürecinde bedeniniz ne yapması gerekiyorsa onu yapacaktır. Biz sadece süreci sizin için kolaylaştırmak için gerekli ambiyansı yaratıyoruz. Burada siz aileye düşün önemli bir göreve var. Evet doktorunuz size güven vermeli ancak siz de doktorunuza güven vermelisiniz. Doktor – Gebe ilişkisi tek taraflı bir durum değil iki taraflı güvene dayalı bir ilişkidir. Doktorunuz size güven vermeli ancak siz de ona güven vermelisiniz ki karar alma sürecinde tereddütler yaşamasın, risk alması gerektiği durumlarda gerekli riskleri alabilsin.
2.EÄŸitim
Doğum öncesinde sadece annenin değil aynı zamanda aile bireylerinin de bu konuda yeterli bilinç düzeyine ulaşması en ideal olanıdır. Çünkü toplumda doğum konusunda bir çok negatif düşünceler bulunmakta ve bu olumsuz hava aileyi de etkilemektedir. Olumsuz kavramlardan uzak durulması ve pozitif bir havanın oluşması, risk kavramlarının abartıdan uzak bir şekilde değerlendirilebilmesi doğum sonrası eğitimi ile mümkün olmaktadır. Eğitimlerde doğum aşamaları, anneye ve doğuma yardımcı olacaklara düşen görevler, nefes çalışmaları, bedensel hazırlıklar, gevşeme yöntemleri anlatılır.
3.Mahremiyet
Sizinle burada ilginç bir bilgiyi paylaşalım. Cinsellik ve doğum sırasında salgılanan hormonların çoğu benzerdir. O yüzden cinsellik sırasında yarattığımız mahrem ortama benzer bir ortamı bedenimiz aramaktadır. Bu mahrem ortam bilinçaltına güvende olduğu hissini verecektir.
Açık bir kapı, odada bulunan yabancıların sayısının artışı doğumu olumsuz etkileyebilir. Annenin odağı kaybolabilir. Mahremiyet doğum anında da çok önemlidir. Gerekli olduğu durumlarda diğer kişiler doğumdan sonra anneyi rahatsız etmeden katılabilirler.
4.Hareket Özgürlüğü
Bu da olmazsa olmazlardandır. Hareket özgürlüğü sayesinde anne adayı rahat edebileceği pozisyonları içgüdüleri ile bulur. Bu hareketler sırasında pelvisteki oynamalar bebeğin gelişini kolaylaştırır.
5.Zamana Saygı
Bazen doğumlar başlar, durur, sonra yeniden başlar. Doğumda zamana saygı duymaz ve belli süreler içinde doğumu hedeflerseniz sezaryen oranınız kaçınılmaz olarak yükselecektir. Hele bir de çevrenizde doğumu sorgulayan bir akraba grubu varsa, zaman ilerledikçe gerginlik tüm doğum ortamını esir alacaktır.
6.Duygusal ve Fiziksel Destek
Doğal bir doğumun olmazsa olmazıdır. Bu annenin temel hakkıdır. Bu süreçte Annenin ihtiyaçlarına azami dikkat gösterilmelidir. Anneden müdahaleler esnasında izin alınmalı böylece onunda onay süreçlerine aktif katılımı sağlanmalı ve ileride geri dönül pişmanlıkların önü alınmalıdır. Bir başka husus da ortamdaki gerginlikler kesinlikle anneye yansıtılmamalıdır. Burda doktorunuzun tecrübesi büyük önem taşımaktadır.
Doğal Doğumun Avantajları Nelerdir?
- Korku nedeniyle gerginlik sonucu ağrı duyma doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında yaşanmaz.
- Kimyasal ağrı kesicilere çok az miktarda gerek duyulur veya hiç ihtiyaç duyulmaz. Anne ve bebek uyanık ve kendinde olur.
- Doğumun birinci fazı (açılma fazı) birkaç saat kısalır. Böylece doğumun toplam süresi kısalır.
- Sancı sırasında yorulma önlendiğinden asıl doğum anı için gerekli olan enerji, uyanıklık ve tazelik sağlanır.
- Kısa ve sık nefes alımı sonucu annede oluşabilecek, bebeğe de zararlı olan hiperventilasyon önlenir. Bunun sonucunda bebeğin kalp hızında oksijen eksikliği nedeniyle bir sorun oluşmaz.
- Ten tene temas sağlanarak, anne-bebek-baba arasındaki ilişkiyi güçlendirir.
- Daha hızlı iyileşme ve daha kısa süre hastanede kalış sağlar.
- Doğumdan sonra anne ve bebek arasındaki ten teması bebeğin ağlamasını azaltır, anne-bebek etkileşimini artırır ve annelerin başarıyla emzirmesine yardımcı olur.
Doktora Sor
Detaylı Bilgi & Randevu Almak İçin;