Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

Gebelik

Sağlıklı bir gebelik ve bebek için vücudunuzda sorun yaratabilecek enfeksiyonların taramasını yapılır. Herhangi bir sorun varsa önce bunun tedavisi planlanıp sonrasında gebelik süreci planlanır.

Gebelikte risk durumu yoksa ilk haftalar hariç sınırlı cinsel ilişki olmasında sakınca yoktur.

Doğum yakınlaştıkça doğum sancıları oluşur. Düzenli, ritmik ve devam eden kasılmalar doğum sancısı olarak adlandırılır.

Doğum her hamilelikte farklıdır. Ortalama 37-40. Haftalar arası doğum gerçekleşir. Bazen daha erken bazen daha geç olabilir. Erken evrede doğum sancısı 15 ila 20 dakikada bir gelir ve yaklaşık 30 ila 45 saniye sürer. Sancılar gittikçe sıklaşır ve süresi 1 dakikayı bulabilir.

Sağlıklı doğum yani anne ve bebek için hangisi daha sağlıklı, uygun ise o tercih edilir. Annenin risk faktörü yoksa ilk tercih normal doğum olmalıdır.

Suni sancı, bebeğin doğması gereken zaman gelmiş ve doğum kendisi başlamamış ise dışarıdan verilen ilaç ile sancıların başlatılmasıdır.

Pelvis yapısı her kadında doğuştan farklıdır. Çatı darlığı, çatıyı oluşturan kemiklerin normal doğum yapılması için gerekli açıklığa sahip olmaması anlamına gelir. Bu açıklık vajinal muayene ile kolaylıkla anlaşılabilir.

Şartlar uygun olduğunda epidural doğum herkes için uygundur.

İlk 3 ay dışında doğal boyalar olmak şartı ile ve sık olmamak koşuluyla saçlarınızı boyatabilirsiniz.

Düşük sonrası riskli bir durum yoksa tekrar gebe kalmak için 2-3 ay beklemek uygundur.

Gebelik öncesi başlamak üzere gebelikte folik asit takviyesi önemlidir. Folik asit eksikliği özellikle nöral tüp defekti gibi beyinsel anormalitelere sebep olabilir. İlk 4 haftada bebeğin beyin ve omurilik gelişimi tamamlandığı için bu süreçte yeterli düzeyde ki folik asit kullanımı beyin ve omurilik gelişimindeki birtakım kusurları anomalileri engellemektedir.

Egzersiz sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir gebelik için çok önemlidir. Hem gebelik sürecini iyi yönetmek, ağrıları aza indirmek, hem de doğum sürecini kolaylaştırmak ve doğum sonrası oluşabilecek problemleri en aza indirmek için egzersiz yapmak önemlidir. İlk 3 ay hafif dereceli spor, yürüyüş yapılabilir. Sonrasında düzenli kişiye özel hazırlanmış egzersizler, pilates, yoga  gibi egzersizlerin yapılması uygundur.

Gebelikte ilk 3 ay daha yoğun olmak üzere bulantı olabilir. Az az ve sık aralıklarla beslenilmeli, hafif gıdalar tercih edilmelidir. Yağlı yiyecekler mide bulantısını arttırabileceğinden fırın gıdalar tercih edilmelidir. Gerekirse hekim kontrolünde bulantı için ilaç önerilebilir.

Gebelikte riskli bir durum yok ise yolculuk sakıncalı değildir. Yorucu, uzun yolculuklar ve son aylarda yapılan yolculukları tavsiye etmiyoruz.

Gebelikte bol sıvı tüketilmelidir. Sıvı eksikliği veya uzun süreli aç kalma tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. Sık beslenmek ve bol su tüketmek tansiyonu düzeltmeye yardımcıdır.

Gebelikte 14. Haftadan sonra diş tedavisi, dolgu veya gerekirse antibiyotik tedavisi yapılabilir.

Gebeliğin ilk haftalarında lekelenme kese yerleşimi aşamasında olabilir ama her lekelenme önemlidir ve değerlendirilip gerekirse tedavi verilmelidir.

Son Güncellenme Tarihi: 24 Temmuz 2024 Saat: 16:01

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.