Gebelik Takibi – Hamilelik Takibi

Gebelik Takibi Nedir?

Gebelik takibi ya da diğer adıyla hamilelik takibi, gebelik süresince hem anne adayı hem de doğacak bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelmesini sağlamak için yapılan takiptir. Gebelik tanısı öncesinde başlar ve doğum başlayana kadar devam eder.

Neden Hamilelik Takibi Yaptırmak Gerekir?

Aslında çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren başlatılması gereken bir süreçtir hamilelik takibi. Çünkü gebelik takibiyle;

  • Anne adayı psikolojik ve fiziksel olarak sürece hazır edilmeli ve gebeliğin oluşması için gerekli şartlar oluşturulmalıdır. Örneğin hamilelik sürecinin hemen öncesinde folik asit takviyesine başlamak gerekir.
  • Doktorunuzun bu süreç için vereceği öneriler hem sizin hem de doğacak bebeğinizin faydasına olacaktır.
  • Ortaya çıkabilecek terslikler de hamilelik takibi ile engellenebilmektedir.
  • İlk üç ay içinde gebelikte kayıp görülme ihtimali daha yüksektir. Bu riskleri de gebeliğin takibi ile minimuma indirmiş oluruz.

Gebelik takibinizi tecrübeli ve güvenilir ellerde yaptırmanız gebelik sürecine ilişkin vereceğiniz en önemli kararlardan biridir.

Gebelik Takibi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Gebelik takibi hakkında merak edilen soruları derledik.

Gebeliğin Takibinde Neler Yapılır?

Hamilelik takibinde, anne ile doğacak bebeğin genel sağlığı, doğacak yavrunuzun gelişim ve pozisyonu, annenin tansiyonu, kilo artışı, nabız kontrolleri ve bazı kan testleri yapılır. Kan değerlerinize bakılır ve bazı hormon değerleri check edilir.

(Gebelik) Hamilelik Takibi Ne Sıklıkta Olur?

Başlangıçta daha az görüşmeler olur. Yani ilk 6 ay için her ay görüşme planlanır. Ancak sonrasında yani 7. ve 8. ayda görüşme sayısı 2 haftada bire iner. Son ayımızda ise her hafta kontrole gelmelisiniz. Dünya sağlık örgütü gebelik izlemini 4 izlem olarak tavsiye etmektedir.

Hangi Durumlarda Gebelik Takibinin Sıklığı Artar?

Riskli gebelik benim özel ilgi alanımdır. Yılların tecrübesi ile de rahatlıkla söyleyebilirim ki evet. Böyle bir durumda takibin sıklığı artar ama sıklık, riskin büyüklüğüne göre değişir. Bu da tamamen sizin durumunuza özeldir.

Gebelik Takibinde Kan Şekeri, Kan Sayımı Kontrolleri Neden Yapılır?

Tiroid hastalığı bazen düşük sebebi olabiliyor. Pap-smear testi ise rahim ağzı kanser gibi bir hastalık riski olup olmadığını ortaya koyuyor. Gebelik takibinden açlık şekerini de kontrol ederiz çünkü gizli şeker hastalığının olup olmadığı, karaciğerde ve böbrek fonksiyonlarında işlevsizliğin varlığı bu testle ortaya çıkar. Kan sayımı ile kansızlık, pıhtılaşma, kan uyuşmazlığı gibi durumlar belirlenir. Ayrıca sizi ve yavrunuzu olumsuz etkileyebilecek bulaşıcı hastalık testleri de yapılır.

Hamilelik Takibinde Şeker Yüklemesi Ne Amaçla Uygulanır?

Şeker yüklemesi ile gebeliğe bağlı şeker hastalığının olup olmadığına bakarız. Bu, hamile ve bebeğin sağlığı için önemlidir.

Gebelik Sürecinde Psikolojik Değişimlere Karşı Ne Yapılabilir?

Gebelik, özellikle gebelerin hayatında büyük değişikliklere neden olur. Hormonal dengedeki değişimde psikolojik destek -özellikle yakın çevreden- son derece önemlidir. Hem eş, dost hem de kadın doğum uzmanı tarafından verilecek destek anne adayının, depresyon gibi gebelik sürecini zorlaştıracak psikolojik rahatsızlıklardan uzak kalmasını sağlar.

Hamilelik Takibinde Muayene Sonrası Kanama Olur mu?

Evet, gebelik takibindeki bazı muayeneler kanamaya sebebiyet verebilir ancak kan miktarı önemlidir. Lekelenme gibi bir kanama varsa ve çok uzun sürmüyorsa önemli bir durumdan söz edemeyiz. Bununla beraber biz her kanamayı ciddiye alır ve değerlendiririz. Bu konuda takibini yaptığımız gebelerin, bizi sonraki muayeneye gelmeyi beklemeden aramaları konusunda bilgilendiririz.

Hamilelik Takibi Tavsiyeleri

Sevgili okuyucular, gebelik takibiyle ilgili bilmeniz gerekenler sadece bunlardan ibaret değil. O yüzden sizlere faydalı olacağını düşündüğüm bir rehber hazırladım. Bu rehberde gebelik takibindeki testlerden dikkat edilmesi gereken konulara kadar birçok başlıkta sizi aydınlatacak bilgiler bulacak, böylece hangi durumda, nasıl hareket etmeniz gerektiği ile ilgili ön bilgi edinmiş olacaksınız. Faydalı olması temennisi ile…

Son Güncellenme Tarihi: 20 Ağustos 2022 Saat: 13:15