Doğum Ne Zaman Başlar

Doğum Ne Zaman Başlar

Doğum ne zaman başlar Bir bebeğin doğumunu beklemek heyecanlı  bir zaman dilimidir. Çoğu kadının doğumu gebeliğinin 38 ile 41. haftaları arasında gerçekleştir kesin olarak ne zaman doğum olacağını bilmenin bir yolu yoktur. Doğum genellikle bizim beklediğiniz tarihin 2 hafta önce veya sonrası arasında gerçekleşir.

Plan Yapmak

Bebeğinizin doğumu için planlar yaparken, doğumunuzun daha iyi gerçekleşmesi için,

  • Ne zaman doktorumu aramalıyım?
  • Çalışma saatleri dışında doktoruma nasıl ulaşabilirim?
  • Doğumun başladığını düşündüğümde yapmam gereken herhangi özel bir şey var mı?

…gibi hususlarda hastaneye gitme vakti gelmeden önce düşünmek ve plan yapmak gerekir.

Doğum Nasıl Başlar?

Doğumu neyin başlattığını bilemiyoruz, ama hormonlardaki değişimin etkisi ile doğum sancılarının başlangıcı arasında güçlü bir ilişki vardır.

Doğumun başlamasıyla rahim ağzı açılır. Kaslardan oluşan rahim düzenli aralıklarla kasılır. Karın sertleşir. Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder.

Yalancı ve Gerçek Doğum

Gerçek doğum başlamadan önce yalancı doğum veya rahminizde düzensiz kasılmalar olabilir. Bunlara Yalancı doğum ağrıları denir. Bunlar normal olmakla birlikte ağrılı olabilirler. Bunları günün sonunda daha çok hissedebilirsiniz.

Yalancı doğumu gerçek doğumdan ayırmak zor olabilir. Tablo 2 de gerçek ile yalancı doğum arasındaki bazı farklar anlatılmaktadır.

Genellikle yalancı doğum ağrıları daha az düzenli ve daha az güçlüdür. Bazen arasındaki farkı anlamanın en iyi yolu rahim ağzındaki doğumun başladığını gösteren işaretleri anlamak için yapılan vajinal muayenedir.

Aradaki farkı anlatmanın iyi bir yolu da sancıların zamanıdır. 2 sancı arasında geçen süreyi not edin. Bir saat için kayıt tutun. Sancılar hafifse doğru zamanlama zor olabilir. Doğumunuzun başladığını düşünüyorsanız doktorunuzu arayınız.

Aşağıdakiler acilen doktoru aramanızı veya gitmenizi gerektiren durumlardır:

  • Suyunuzun gelmesi.(Sancınız olmasa da )
  • Vajinadan kanamanızın olması. (Kanlı mukustan farklı )
  • Arada hafifleme olmadan sürekli ağrı
  • Bebeğin daha az sıklıkta hareket etmesi

Son Güncellenme Tarihi: 8 Ocak 2025 Saat: 17:11

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.